Ing. Lenka Vymlátilová
Tyto pomazánky nám tak trochu zachránily život, a proto jsem jejich velkým propagátorem a milovníkem. Začala jsem je připravovat poté, co jsem se dozvěděla o dceřině alergii na mléko, lepek, sóju a vaječný bílek. Moc potravin k snědku nezbývalo, a tak jsem začala experimentovat se zeleninovými a luštěninovými pomazánkami.
Mé osobní tipy na pomazánky:
-
pomazánky lze dělat ze všech luštěnin, i konzervovaných
-
já mám nejraději pomazánky z vařených luštěnin, když připravuji luštěninové jídlo, hrnek uvařených luštěnin si odložím na pomazánku
-
pokud nechci dělat pomazánku hned, nechávám si uvařené luštěniny v lednici nebo je za horka zavíčkuji
-
nejvíce nám chutná černá čočka a cizrna, vynikající jsou také fazolové pomazánky
-
na přípravu nedoporučuji červenou čočku, rozváří se a pomazánky jsou pak řídké
-
konzistenci pomazánek si upravte množstvím vody a/nebo oleje aby pro vás byla optimální
-
doporučuji používat extra panenské či panenské oleje různých druhů, pozvednete nutriční hodnotu pomazánek o kvalitní zdroje rostlinných tuků (nejsou jen olivové, k dostání i sezamový, řepkový, lněný, makový, z různých druhů ořechů apod.)
- princip je vždy stejný, rozmixovat luštěniny s trochou vody, oleje, dochutit oblíbeným kořením, zeleninou (např. česnek, pažitka, osmažená cibulka, mrkev, dýně, červená řepa, hořčice, kečup, sójová omáčka, umeocet, lahůdkové droždí, vejce, římský kmín, curry, atd. atd. fantazii se meze nekladou...)
Vyzkoušela jsem v průběhu 3 let různé recepty i variace a vám předkládám naše tři nejoblíbenější.
Čočková pomazánka s pečenými paprikami
200 g uvařené černé čočky rozmixujte s pečenými paprikami (kupuji v Lidlu, nakládané v oleji, spotřebuji cca 1/2 balení paprik), 3 lžícemi vody, 2 lžícemi oleje z paprik a 1 lžící umeoctu. Umeocet je slano-kyselý ocet, pokud jej nemáte, stačí osolit. Vše rozmixuji mixérem. Pomazánku si můžete dochutit dle své chuti (sůl, pepř, bylinky, koření). Výborná je i z cizrny.
Cizrnová s rajčaty
200 g uvařené cizrny rozmixujte se sušenými rajčaty (např. Lidl, používám ½ balení). Přidejte cca 3 lžíce vody a 1 lžíci oleje z rajčat, 1 lžíce umeocta, 2 lžíce kvalitního kečupu a do dlaně lístků bazalky. Vše rozmixujte. V případě dochuťte solí, pepřem, pokud bude pomazánka kyselá, lze dosladit nebo přidat více kečupu.
Cizrnová (a lá hummus)
200 g uvařené cizrny rozmixujte s panenským olejem, 3 lžícemi vody, 1 lžící umeocta, stroužkem česneku a ½ lžičkou římského kmínu. V originální receptuře je pasta Tahinni, kterou ale skrze alergii nepřidávám.
Možností a kombinací, jak si připravit chutnou pomazánku je ale nespočet. Nebojte se experimentovat a zkoušejte stále nové chutě!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.